Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Fruktóza, skrytý toxín vo vašom pohári (9.krok ku zdraviu) (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

tak tento blog ťa stál veľmi veľa námahy a je spracovaný podrobne. musím si ho však precítať viackrát, je tam mnoho info - budem si to porovnávať so svojimi vedomosťami - možno sa ešte priučím! Drž sa!
 
Hodnoť

K+

(Reakcia nielen na tento jeden clanok)
Je dolezite pisat o tychto temach, hoci o nich mozno uz na webe najst take obrovske mnozstvo clankov (no... zatial prevazne v anglictine, co "nie je pre kazdeho"). A hlavne ma tesi, ak to robi niekto s patricnym vzdelanim a fakty nekombinuje (teda... aspon pokial to mozem ako biochemik zaujimajuci sa aj o stravu posudit) s bludmi a nespravnymi interpretaciami svojich zdrojov. Akurat ma mrzi, ze take dlhe texty ludia prezerajuci blogy obvykle neprecitaju, iba tak preletia, prip. sa zastavia na nejakej casti, co im padne do oka. Nehovoriac o tom, kolki sa z toho aj v praxi poucia. Lenze pokusy o zdrave stravovanie sa nedaju nikomu nanutit, takze... asi treba byt rad uz tomu, ze ti, ktori maju zaujem, maju vobec kde najst kvalitne a podrobne informacie v slovencine.
Vela zdaru a nenechajte sa odradit nizkou karmou ;-)!
 

mozno by autor mohol

skutocne popisat svoje vzdelanie...:)
nahodou tato cast s fruktozou nie je az taka katastrofalna, ale veci nie su take jednoduche a existuje aj velmi dobry vyskum nepotvrdzujuci tieto simplisticke uzavery. I ked mozno autor mysli dobre, je vidno ze biochemiu videl z rychlika a len papagajuje svoje vzory, ktorym ide len a len o jedno - aby si si kupil tie prave supplements, etc.
 

Vzdelanie

Dobrý deň. Netajím sa tým, že som niečo ako "Health Ranger". Túto prezývku má Mike Adams z www.naturalnews.com. To znamená, že typicky nemám skolu o výžive, ale popravde ani nechcem, kedže poznam mnohých s nou a nic moc(aspon slovenske skoly). Ale samozrejme na vzdelanie myslím. Ja sa vzdelávam inak. Hodiny a hodiny denne študujem najnovšie štúdie v rôznych oblastiach a tiež desiatky svetových autorít v oblasti zdravia, výživy, genetiky či starnutia. Taktiež mám v pláne absolvovať prestížne zahraničné kurzy, školenia či priamo univerzity(naturopatia), aby som si rozšíril obzor. Absolvujem rôzne zahraničné online kurzy a kupujem rôzne informačné produkty od svetových autorít na výživu, takže aj keď teraz viem len možno 1/20 toho, čo chcem vediet o 50 rokov, tak uz mám dostatočný prehľad. Mojim cieľom je však sa sám učiť. Na svojej stránke chcem podobne ako Joseph Mercola robiť množstvo interview s odborníkmi, od ktorých sa chcem sám učiť, napríklad aj biochemiu. Musíte však pochopiť, že je to veľa materiálu a chce to čas, kým všetko rozbehnem a vybudujem tím ľudí, ktorí mi budú pomáhať, opäť podobne ako to má Mercola. Na druhej strane, checm písať aj pre laikov, aj pre odbornú verejnosť, a tá laická je väčšinová a áno je pravda že aj ziskovejšia. Chcem však vidieť zdravých a šťastných ľudí, a keďze to je lahšie dosiahnut ako sa zdá, tak som velmi motivovaný k tomu, aby som ludí inspiroval a vzdelaval. Pekný deň:)
 

to je mne jasne

a je krasne vidiet rovnaky modus operandi ako tvoj vzor Mercola (ktoreho spominas nespocetne vela-krat). V podstate si vyberas, co sa vam hodi (ty si nevyberas nic, ty len odpisujes, i ked je tvoj cielovy klient na Slovensku, blog cita mnoho roznych ludi). A druha zelezna zasada je ta, ze big pharma - vsetko zle, "natural" - vsetko zazrak. Je to krasne vidiet na priklade cholesterolu - Mercolov dovod na jeho poziciu nie je veda, ale jednoduchy fakt, ze existuju statiny. Tak isto fruktoza (v tomto nahodou suhlasim s predlozenou poziciou), ale je vela dobrych studii, ktore neboli schopne preukazat vsetky jednoznacne zavery, ktore ty tu predkladas ako 100% akceptovane zavery. Opat, ide o metodologiu - vytrhavanie veci z kontextu a ignorovanie veci, ktore nepotvrdzuju co chcete vidiet (lebo vela veci je wishfull thinking).
Bude zaujimave, ked ludia ako ty sa dostanu do veku, ked su urcite choroby caste. Za poslednych 6 mesiacov som videl dvoch pacientov o trochu starsich ako ty a az fanaticky sledujuce vsetky zarucene diety, ktori maju znamky motor neuron disease (a do 2 rokov to budu mat za sebou). Zatial neviem nic urcite tvrdit a moze ist o nahodu, ale aj nemusi - cas nam to povie.
Asi tak
 

cas ukaze

ale je zjavne, že ste lekár alebo farmaceut, takže niekto ako Mercola vám berie klientov. To sice vôbec nevadí že ste asi lekár, práve naopak, ale ak sa dostatočne vzdelávate a viete, ako funguje Big pharma, tak sa divím, že tam ešte pracujete. Ak sa fakt vzdelávate sám(nie farma meetingy) a viete napríklad čo su a co spôsobuju statíny, tak sa divím, že niekto ako Mercola vám vadí, keďže on sám je lekár, ktorý pracoval pre Big pharmu, ale už nevydržal tie svinstva. Ďalšia vec, Mercola je jeden možno z 30-tich expertov, od ktorých sa pravidelne vzdelávam a do tretice, nepoznám jediného človeka na zemi, ktorý by získal vedomosti bez toho, aby si ich niekde naastudoval alebo mu boli povedane. Samozrejme, že veľa opisujem (netajim sa tym), veď preto udavam zdroje. Aj Mercola a iní opisujú, aby sa co najviac ludi dozvedelo o dôležitých veciach, a potom uvádzajú zdroje. Aj vedecké štúdie opisujú veľkú časť. Môžete aj vy písať o veciach, o ktorých píšem ja, ale nie každému sa chce 8-12hod denne vŕtať v cudzojazyčných dokumentoch, článkoch či štúdiách. A nechapem prečo naražate na to, že Mercola má svoje záujmy, veď Big pharma je v tomto najväčší bonbonik, kde väčšinou iba ubližuje oacientom a je najziskovejšia zo vsetkych. A myslíte, že ja nemám svoje záujmy? A vy ich tiež nemáte? Ja chcem tiež zarábať veľké peniaze na tom, že niekomu pomôžem, aj keď moj primarny ciel je pomoct a peniaze pridu s tym. Na tom nie je nic zle podla mna. A na záver, ja nemam rad diety a ziadne nepropagujem. Ja som si vyliecil za poslednych 5 rokov mnoho zdravotných problémov a podobne mojim klientom, preto som tak fascinovaný a motivovaný to dostat von, kedze to funguje, ale viem, že ešte veľa názorov zmením, pretože veda este pride na mnohe objavy, lenze na rozdiel od Big Pharmy som tomu otvorený a ochotný pripustit kedykolvek chybu. Vsetko vyssie uvedene berte prosim ako diskusiu, nie kritiku, ale narazky. To veru nepotrebujem. Rád praveze od vas prijmem spätnu väzbu. Pekný deň:)
 

 

ked uz tolko studujes, tak si nastuduj co je rozdiel medzi nabozenstvom a vedou
vzdy som rozmyslal, ci si len naivny alebo mas iny zaujem - aspon ze to priznas, dream on
ty a tebe podobni fsetko [sic] vyliecia, ale ked to nieto chce reanalyzovat, tak ti pacienti "chcu zosta skromni, nemaju zaujem o publicitu, etc"
Ked Mercola zisti, ze by mu unikol kseft (co sa nestane), tak by si videl ten harmatanec....:)
 

Dlhe texty

skutočne odradzujú, aspoň laicku verejnost, ktora je vacsinova. V buducnosti chcem pisat kratsie clanky, prvykrat som to vsak chcel vysvetlit detailnešie, pretože je tam veľa A, ku ktorým treba povedať B a C...A mate pravdu, že väčsina je v anglicitine, preto moj ciel je priniest to na SVK. Pekný deň:)
 
Hodnoť

Super seria clankov :)

Cauko Martin,

vyborna seria clankov, zatial som cital asi iba 3 ale idem sa hned preluskat aj cez tie dalsie :). Zhodneme sa asi vo vela veciach o ktorych pises. Ja som si asi pred 2 rokmi precital knizku "Why We Get Fat: And What to Do About It" od Garyho Taubesa, a odvtedy som tiez co to popracitoval. Samozrejme som nemal cas toho poprecitovat tolko kolko si asi stihol ty, preto je super ze to takto niekto poprecitaval za mna, zanalyzoval a dal to do takejto formy vhodnej na citanie :). Dufam ze to coskoro vydas knizne, kedze presne takuto nejaku knihy som chcel pokupit rodine, lebo mne sa nejak nedari im vysvetlit preco nejem sacharidy nieto ich este presvedcit :D + ta kniha od Garyho nie je v slovencine/cestine (teda pred rokom este nebola). Uvital by som este pri clankoch viac odkazov na zdroje, napriklad odkial je tato tabulka, tento obrazok, toto tvrdenie, keby si to vazne chcel vydat, tak to aj tak potrebujes :) a ja si rad precitam a overim aj tieto zdroje.

Drzim palce
 

Jasne

dam viac zdrojov, pre tých ako ty:) Knihu chcem vydať tento rok, dufam ze ju sithnem dopisat. Od Garyho som cital Good Calories Bad Calories a na Why We Get Fat sa chystam. Momentalne spracuvavam tu prvu. Ma však asi 600 strán a tretina su bibliografické odkazy, takže je to velmi prepracovana kniha. Pekný deň prajem:)
 

Ak mienite vydať knihu,

tak si, preboha, nájdite veľmi dobrého jazykového redaktora, zdôrazňujem "veľmi dobrého". Vo svojich textoch máte totiž strašne veľa chýb - v blogu nad tým človek ešte mávne rukou, no zvečniť ich aj v knihe by Vám veru veľkú slávu neurobilo... Ako príklad uvádzam: "Olej z levanduľy zmierňuje bolesť, chráni pred šúpaním pokožky a zároveň pomáha udržať opálenú pokožku. Z levanduľy si môžete urobiť aj vlastný sprej na spálenú pokožku." z článku
http://martinchudy.blog.sme.sk... Vidieť ypsilon po "ľ" (mäkkom l) už bolo naozaj priveľa. Prijmite, prosím, moju pripomienku ako dobre myslenú radu.
 

Ďakujem

No samozrejme že sa pri knihe bude niekoľkokrát robit korekcia, toho sa báť nemusíte :) Ďakujem za radu...
 
Hodnoť

 

vdaka za skvele spracovane info :)
cukru sa vyhybam uz asi pol roka, sladim steviou (minimalne, lebo predsa len, ta chut je ina a okrem toho ako bylinka ma aj ine ucinky, aspon na mna, musim s nou s mierou), kakauko sladim srvatkou :))
mam otazku na erytritol ale. nakolko je ok alebo nie ok?
 

Erytritol

je nové sladidlo, ktoré je niektorými vynášané do nebies (výrobcami). Zatiaľ o ňom nie je vela informacii, ale malo by byť relativne neskodne v malych davkach. Vo vyšších môže spôsobiť tráviace problémy či bolesti hlavy. Ja všeobecne neodporúčam taketo "zázračne" potraviny. Nehovorim, že musia byť zle, ale aj bez nich sa da zit, a to uplne lahko :)
 

 

iste, ja len kvoli obcasnemu peceniu. stevia ma urcite nevyhody tam. tak reku, ci toto nebude lepsie.
 
Hodnoť

HFCS

S vacsinou blogu suhlasim, ale niektore veci sa mi nezdaju: HFCS urcite nie je 20x sladsi ako cukor. nie som chemicky technolog, ale myslim, ze koncentracie pri HFCS 55 boli namiesane tak, aby mal relativnu sladkost krystalickej sacharozy = cukru. Takisto by som HFCS nedemonizoval, skutocny problem tohto sladidla je podla mna jeho nizka cena = vyrobcovia to pchaju do vsetkeho a nesetria na nom. Ale sacharoza (stolovy cukor pomer fruktoza:glukoza 50:50) je podla mna rovnako zla ako HFCS (Pomer F:G 55:42 podla wiki).
 

HFCS

je odlisny v tom, že molekuly G a F nie su k sebe tak viazane ako v sacharoze, co ich robi potencionalne nicivejšie. Obidve tieto sladidla su vsak velmi nebezpečne a nepotrebne. Vďaka za comment
 
Hodnoť

Fruktóza vôbec nie je

škodlivá. Ba pravé naopak. Ľudské bunky na príjem glukózy potrebujú inzulín ale fruktózu vedia ľudské bunky na výrobu energie ATP využiť bez prítomnosti inzulínu. Takže pre cukrovkárov je fruktóza veľmi dobrá. Celý článok je zameraný voči fruktóze ktorá je úplne v poriadku. Človek je ovocie kde je fruktóza už tisíce rokov. Spomínaný článok je veľmi jednostranný.
 

 

Dobrý deň,
na fruktózu sa musíte pozrieť komplexnejšie. Hovorím hlavne o fruktóze v HFCS, resp. glukózovo-fruktózovom sirupe. Ale v určitom množstve a prípadoch nemusí byť ani z ovocia vhodná. Naši predkovia ovocie konzumovali v rôznej miere na rôznych územiach, ale vtedy ovocie nebolo tak sladke a vyšlachtene a ich prijem fruktozy bol menší než u mnohých dnesnych ludi.

Čo sa týka cukrovkarov, ak pochopite metabolizmus fruktozy, zmenite nazor. Nejde o inzulin a či vytvoria energiu bez inzulinu. Z priliš vela fruktozy, najmä tej umelej v DIA výrobkoch, im lahko stukovatie pečen (ak už ju nemaju) a ešte viac sa zhorší ich inzulínova rezistencia. Nehovoriac o zvyšenej chuti do jedla vplyvom fruktozy, krmeni zlych bakterii v crevach, este viac zvysenych krvnym triglyceridom atd. Väčšina cukrovkarov typu 2 dokaze zvratit a vyliečiť svoj svoj na dobre zostavenej nízkosacharidovej až ketogenickej strave, ale nie konzumaciou alternativnych cukrov. Nepoznam diabetika, ktoremu by DIA výrobky zvratili cukrovku a sposobili nepotrebu brať lieky a pichat inzulin.
 

Určite že fruktóza cukrovku

nevylieči. Ide len o to že fruktóza na rozdiel od glukózy nepotrebuje na prenikanie do buniek inzulín. Teda cukrovkár na inzulíne môže konzumovať ľubovolné množstvo fruktózy bez toho aby musel zvyšovať dávky inzulínu. Fruktóza je hlavný cukor čo prijíma hmyz (napríklad včeli, osi, čmeliaky) a žiadnou chorobou preto netrpia. Ak ľudské telo netrpí genetickou poruchou, tak je schopné spracovať značné množstvo fruktózy na energiu v svalových bunkách a to bez asistencie inzulínu. Akurát mozgové bunky - neuróny nevedia spracovať na energiu fruktózu, ale len glukózu. Preto cukrovkár pri vysokej dávke inzulínu upadne do kómy (svalové bunky spotrebujú glukózu a mozog na rozdiel od svalových buniek nedokáže fungovať u človeka na fruktózu a tak prichádza kóma ktorá sa dá zvrátiť len podaním glukózy do žily). Fruktóza ako jednoduchý cukor je pre človeka v obvyklom množstve neškodný. Glykovanie bielkovín - napríklad krviniek je rovnako spôsobené glukózou aj fruktózou. Všeobecne sa predpokladá že glykovaný hemoglobín je výsledkom vysokej koncentrácie glukózy v krvi (u cukrovkára) a nie vysokej fruktózy.
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Pomôže ústav Kočnerovi k doživotiu? 5 048
  2. Tibor Bindas: No a pani excelencia zo skládky pezinskej nech sa rozhodne... 3 887
  3. Tomáš Blahuta: A KTO je tou TREŤOU osobou a prečo bola kamera na biliardovom stole? (Video o Kiskovi) 3 064
  4. Peter Cmorej: Vzdušné zámky Borisa Kollára – na kom a na čom stojí jeho volebný program? 1 181
  5. Vladimír Zervan: Zhnité Pellegriniho zemiaky 950
  6. Michal Porubän: "Ďakujeme" pán Blaha...ste výnimočný a úžasný..spolu rastieme!..ALE... 933
  7. Martin Droppa: V nedeľu si zapnite našu 'Dvojku' 709
  8. Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku : Danko, Kotleba a Harabin si platia reklamu na dezinformačnom webe 674
  9. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha prichytený pri manipulácii verejnej mienky 673
  10. Filip Pastorek: Existuje justičná mafia na krajských súdoch? 656

Rebríčky článkov


  1. Štefan Vidlár: Jak sme vykúrili Ňemcú
  2. Simona Mačorová: Menštruácia a ženská cykličnosť
  3. Matej Hank: Úspešné ťaženie Getafe CF v španielskej La Lige. Čo je ich motorom k úspechu?
  4. Vladimír Vittek: Pomôžme mladým pracujúcim študentom
  5. Peter Slivovic: Zlý sused II.
  6. Roman Hutira: Žijeme ako bláznivý Jack Sparrow, nemáme cieľ, ani SMER.
  7. Július Kovács: V parlamentke boli vraj hnusné zvieratá s gorilami.
  8. Ľudovít Herman: Ladislav Miko - Zlý Zajo, na kandidátke SaS na 98 mieste
  9. Ivan Švajlen: Môj stret so smeráckou štátnou správou
  10. Peter Fiabáne: Snažme sa nezablúdiť.

  1. Päť vecí, ktoré vyplývajú z videa Šuligu a Reichela o Kiskovi
  2. Prieskum preferencií: OĽaNO opäť narástlo, je tesne za Smerom
  3. Kočner píše Haščákovi: Ty sa mňa ľakať nemusíš
  4. Bolo ich deväť a zomreli strašnou smrťou. Záhada dodnes láka bádateľov
  5. Ostane Magoni trénerom Vlhovej? Musím buchnúť po stole, tvrdí otec lyžiarky
  6. Pőtheová, ktorej úrad zisťuje zdroj videa s Trnkom, robila Kočnerovi PR
  7. Kiska: Poviem polícii, kto je za anonymným videom
  8. Vlhová vyhrala slalom v Kranjskej Gore a v hodnotení disciplíny predstihla Shiffrinovú
  9. Ľudia zo zvolenskej bytovky vzdali súboj s fašizmom
  10. Pellegriniho neskutočný život (píše Beata Balogová)

Už ste čítali?