Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Cukor – zabijak ľudstva číslo jeden (11 krokov ku zdraviu, 9.krok) (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

 

Veľmi dobrý článok...ďakujem. Práve som sa vrátil od svojho diabetológa.....takže som si doplnil informácie.:O)
 
Hodnoť

 

toto nie je blog... to diplomová práca! a veľmi hodnotná práca!!! díky!
 

Diky

Ďakujem. Píšem vlastnú knihu, takže články sú časťou z nej, preto tak veľa dôkladneho materialu :)
 
Hodnoť

 

Podla Martina v jednom z jeho clankov su zivocisne bielkoviny neskodne.Prave tieto obsahuju najviac skodlivin ako su dioxiny,zbytky hnojiv,liekov a stovak dalsich skodlivych chemickych latok, lebo zivocichy toto vsetko akumuluju zo stravy, kde sa dostavaju z pody, vody a ovzdusia.Z tohto hladiska su najlepsie potraviny rastlinneho povodu.Ovocie ,zelenina,obilniny , strukoviny,orechy obsahuju mnozstvo vitaminov,mineralov a enzymov ktore eliminuju skodlive ucinky chemikalii v potravinach.
Dodavat tieto v tabletkach nie je riesenie ,telo ich dobre nezuzitkuje a uklada ako balast.
Zivocisne bielkoviny len v mnozstve potrebnom na doplnenie hlavne vitaminu B12 lebo maso je silny karcinogen.
Na zdravovedu su stovky roznych teorii a kazdy obhajuje to svoje.
Pravda je zatial vo hviezdach.Skor by som sa riadil tym, ako zili ludia, ktori sa dozili v pomerne dobrom zdravi vysokeho veku.Podla mna treba jest vsetko ale s mierou,mat hodne pohybu(niekolko hodin denne,obcas sa dobre zadychat) a hlavne si udrzovat dobru psychiku, lebo ak je ta narusena, tak spusta mnohe choroby.
 

 

Zdravím ťa. No živočíšne bielkoviny sú veľmi zdravé, najmä pre proteínové metabolické a nutričné typy, ale musia byť domácky dochované, aby obsahovali čo najmenej týchto zvyškov. V ďalších článkoch to spomínam bližšie. Z veľkochovov neodporúčam, aj keď z nich buď toxíny, alebo ak ich vylucit tak problémy s inzulínom. Samozrejme to je zlozitejsie. Nastastie sa na SVK dá dostať kvalitné jedlo, aspoň v Nitre a PB kde sa pohybujem urcite. Ale viem že aj inde. Nesuhlasim s tebou, že mäso je karcinogénne. Pozri na Inuitov a tiež ti odporucam spoznať antropologa Vilhjalmura Stefanssona, ktorý začiatkom 20.storočia žil s Inuitmi a jedol 10 rokov len mäso. Neskor ho rok testovali, zatial co jedol 3 krat denne len maso, pretože mu neverili. V JAMA je ta studia stale evidovana, ale za 22,70e :) Pekný večer ti prajem :)

http://jama.jamanetwork.com/ar...
http://www.thearctic.is/articl...
 
Hodnoť

Ocenujem

pracu, ktoru si si dal s clankom, s cukrom mas absolutnu pravdu. Cakam, kedy urobis osvetu aj co sa tyka mlieka:-) Zdravim Ta, pekny vecer.
 

Mlieko

Ahoj. Aj to bude, ale tiež teba rozlisit surove mlieko od pasterizovaneho. mlieko nie je zaklad vyzivy, ale kvalitne surove moze niektorym pomoct, resp. určite neublizi, skor naopak. Pasterizovane je samozrejme nula bodov, resp. -100 bodov:)
 

O tom

som uz tiez na blogu pisala (http://jaroslavakuchtova.blog....), ale prehanat s mliekom to rozhodne netreba (hovorim o dospelych jedincoch). Pekny vecer:-)
 

problem spracovaneho mlieka

je hlavne homogenizacia, pri ktorej sa inkapsuluje do tukovych ciastociek aktivny enzym mlieka s nazvom xantinoxidaza. Aktivna xantinoxidaza sa v takto vytvorenych "kapsuliach" vstrebe a moze v cievach atakovat substrát, ktorym je hlavna zlozka fosfolipidovych bunkovych membran. Pri surovom mlieku tento problem az tak nehrozi, pretoze xantinoxidaza nie je uzavreta v tukovych kapsuliach a nakolko sa jedna o bielkovinu je v traviacom trakte rozlozena. viac info napr. tu: http://en.wikipedia.org/wiki/H...
P.S. Dobry clanok, drzim palce s osvetou!
 

 

Asi si sa zblaznil!
Dnesne surove mlieko je zivotu nebezpecne!
Dorbe by bolo jedine ak by si sam choval kravu a strazil cim ju krmis.
Nevies nic o kravach a ich chove a ani o surovom mlieku ktore pijes.
Surove mlieko moze okrem velkeho mnozstva pozitiv obsahovat aj siroke spektrum zivotu nebezpecnych bakterii.
V prirode neexistuje cicavec ktory by konzumoval mlieko v dospelosti, robia to len ludia.

http://www.irishexaminer.com/i...
 

 

Surove mlieko pijem casto a nebojim sa, ak je z kvalitnej farmy. Určite bakterie v nom mozu byt skodlive, ale pri silnej imunite to nevadi a my tie bakterie potrebujume, aj tie dobre čo su v mlieku, aj trocha tie zle.

Skor sa bojim pasterizovaneho mlieka, ktore nema živiny a naruša moje telo. To by som radšej nepil žiadne, aj ked celkovo nepijem vela mlieka
 
Hodnoť

 

Článok fajn, ale o tom, či je cukor najsladší toxín by sa dalo polemizovať, umelé sladidlá sú omnoho sladšie a toxickejšie.
 

 

Ano. V tom mas pravdu. Dobry postreh:) Coskoro aj o nich bude clanok, uz je napisany davno, ale vsetko po poriadku:)
 
Hodnoť

 

ked si dam v niektory den napriklad nutelu,alebo polku cokolady ,tak vtedy zistujem že pookrejem zo svojej skleslosti (akoby letargije,monotonnosti),vlastne az po poziti cukru zaregistrujem tu zmenu,lebo inak skleslost na sebe nijak nevnimam o) ,darmo,energia je proste power....samozrejme davat si iba samotny cukor je sebevražda,ked si potraviny z vyssim GI miešam z komplexnymi sacharidmi v jednom jedle,tak vtedy sa citim dlhodobo skvelo...ale kazdy clovek je iny
 
Hodnoť

prepac,

ale toto je klasicky BS. Jednak uplne ignoruje zakladne statisticke data ako je celkova mortalita, novorodenecka mortalita, socialna mortalita, druhak zasa vyzdvihuje pavedy skumajuce statisticky nekauzalne fakty.

To samozrejme neznamena, ze by cukor bol extra zdrava sucast stravy - skutocne nie je, ale zabijak cislo jeden je privelka honoracia. Zabijak cislo jeden je zivot ako taky. Este nikto sa z neho zivy nedostal. Dokonca aj Jezisko musel najprv skapat.

Chapem, ze som tu v chrame veriacich, co sa snazia nieco spravit aby zili zdravsie - ale aby som parafrazoval - ak budete zit zdravo, odopierat si kazde potesenie - sice sa nedozijete 100 rokov, ale urcite vam to tak bude pripadat.
 

pockaj

takze navrhujes hladat chvilkove stastie, ktore sa zvrhne to trvaleho nestastia po rokoch? Toto video to vystihuje najlepšie:
http://www.youtube.com/watch?v...

Mne cukor nechyba a samozrejme si viem osladit zivot aj inak. pisem to v dnešnom clanku -
http://martinchudy.blog.sme.sk...

A neignorujem statisticke data, praveze nimi sa riadim, a preto je napriklad nezmysel, ze tuky, cholesterol, nasytene tuky ci maso su zodpovedne za zdravotné problemy. Ja sa venujem studie evolucie, genetiky, molekularnej biologie či epidemiologie, takže viem o com hovorim, ked idem proti cukru a jednoduchym sacharidom.
 
Hodnoť

upozornenie na par chyb

Vsimla som si dve, ale mozno je ich viac - kedze to mienite vydat ako knihu, velmi odporucam poriadne korekcie, pozor na zle prekady a formulacie...
- "fruktóza je najlipofilný (tuk produkujúci) sacharid"
1.) "najlipofilný" je jazykovo hupost - malo by to byt "najlipofilnejsi",
2.) lipofilny znamena rozpustny v tukoch, nepolarny - vobec nie "tuk produkujuci", takze takto podane je to nezmysel, hoci aj zakladna myslienka, co sa tu snazite zachytit, je spravna (ked si ju clovek spravne domysli),
3.) "tuk produkujuci" je typicky priklad nespravneho prekladu z angl. (resp. vplyvu angl.) - slovensky slovosled je "produkujuci tuk".

- "vedú k toxicite pečene" - opat nespravny preklad - takto to znamena, ako keby sa pecen stala toxickou, ale ide o to, ze su pre pecen toxicke, prip. ze jej sposobia otravu (co by ale znelo divne)

Drzim place s tou knihou... :-)
 

Ďakujem

korekciu budem robiť ešte niekoľkokrát, ale veľmi dobre poznamky. Ďakujem:) A áno, často tieto chyby vyplyvaju z nespravneho prekladu z anglictiny.

Krásny deň prajem:)
 
Hodnoť

 

No tak autor si dal námahu s výkladom toho, aká je fruktóza nezdravá. Akosi sa však zabudol zmieniť o tom, aké je ovocie zdravé a to aj napriek tomu, že na fruktózu je to najbežňejší prírodný zdroj. Toho ovocia by ste totiž museli skonzumovať na celé kvantá, aby ste mali škodlivé účinky popísané v článku.
Ďalej si neodpustím, ale predstavte si, no nie, 100 z fruktózy naozaj do pečene nejde. Ak už píšete tak obsiahlo, tak si dajte viac námahy a uveďte, že fruktóza ide najprv do tenkého čreva, potom do hrubého čreva - všade sa frakcie využijú. U mužov to sú ďalej bunky spermií. A, áno, následne ide do pečene. Keď už píšete o negatívach, napíšte aj pozitíva. Fruktóza pomáha diabetikom (o ktorých je podstatná časť článku). Konkretne: frukzóza nevyžaduje pre svoj rozklad inzulín, je oveľa sladšia pri izbovej teplote a teda diabetikom stačí menšie množstvo na osladenie. Konzumácia fruktózy pred jedlom dokonca znižuje glykemickú netoleranciu na cukry v jedle.
Teda to hlavné, čo ste mali k škodlivosti fruktózy napísať je, že je to PRÍLIŠNÁ NADMERNÁ konzumácia fruktózy, čo vedie k škodlivosti (eventuel k obezite). Škodlivá je len vďaka priemyslu a sladkostiam, kde je enormné množstvo fruktózy v rôznych glukózovo-fruktózových sirupoch a iných podobách.
 

 

Dobrý deň,
ak ste pozorne čítali článok tak viete, že ovocie neosočujem tak, ako HFCS a umele zdroje fruktozy. To, že je niekto povie/napíše, že je ovocie "zdrave", neznamena, že je to pravda. TRadične druhy ovocia nie je tak sladke a nemaju tolko fruktozy ako dnesne slachtene druhy.

Fruktoza ma viacere využitie v organizmu to ano, ale skuste ju konzumovat (aj z ovocia) vo vyssej miere a garantujem vam, že sa vam prudko zvyši krvny TAG a po rokoch budete mať steatozu. Samozrejme uznavam, že to zaleži na viacerých faktoroch (prijate množstvo, nadvaha, cvičenie, stres), ale u mnohych ludi s nedostatkom pohybu a nadvahou to plati často. Vinnikom nemusi byt len fruktoza, ale velmi prispieva k zvysenemu TAG a kys.močovej.

Fruktoza tiež oproti glukoze sposobuje v črevach väčšiu nevolnost, pretože bakterie v črevach ju moc nemaju radi. takže jej travenie v črevach nie je vyhra.

Fruktoza diabetikom nepomaha, naopak. Dava im falosnu nadej, že mozu jesť cukry, ale hyperglykemia a hyperinzulinemia nie su jediní nepriatelia diabetikov. Fruktoza lahko vedie k steatozu, ktora sposobi inzulinovu rezistenciu. Najma diabetici nevedia dobre spalovat cukry a ani tuky a fruktoza im sposobi ešte väčšiu IR a oni budu mat problem vyliečiť/zvratit svoje ochorenie, ak by chceli.

Súhlasím s vami, že "PRÍLIŠNÁ NADMERNÁ konzumácia fruktózy" je problém a že "Škodlivá je len vďaka priemyslu a sladkostiam, kde je enormné množstvo fruktózy v rôznych glukózovo-fruktózových sirupoch a iných podobách"

Ale pochopte, nevinim fruktozu samu o sebe a určite nie ovocie (domace, tradične, lokalne, čerstve), ale napriek tomu má negatíva a to aj pre diabetikov. Preto na nu upozornujem.

Ako príklad uvediem ešte frutorianov. Jedia extremne vela ovocia a fruktozy z neho a nemaju IR, steatozu a cukrovku. To preto, že ovocie nekombinuju velmi s inymi potravinami a maju velky prijem vitaminov a mineralov. TAkže fruktoza sa stava nebezpečenou najmä, ako píšete, zo spracovaných mŕtvych potravín, ale nie uplne z nadmernej konzumacie, pretože zaleži, čo este s nou konzumujete.

Tento problem si určite vyžaduje ešte vela vyskumu a debaty, ale zaver je: STOP spracovaným potravinám :)
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Štefan Holý: Sulík - nová verzia Jána Ľuptáka? 7 539
  2. Jozef Kmeto: Kotlebovci chcú presadiť analýzu neslovanských čŕt niektorých občanov 1 460
  3. Martin Borguľa: Taká obyčajná normálnosť – to je to, čo tu chýba 1 451
  4. Pavel Weiss: Otvorená aj skrytá diskriminácia seniorov na pracovnom trhu 1 036
  5. Stanislav Martinčko: Izolujú úrady pre vírus Súmračnú ??? 939
  6. Monika Nagyova: Skutočný život, skutočné city. Welcome to Bratislava city. 712
  7. Ivan Husár: Národný futbalový štadión a zbabelé postupy ministerky Lubyovej 658
  8. Samuel Zubo: Cestoval som s voličom Kotlebu 565
  9. Andrej Vágner: Rybársky zväz už rok šikanuje dôchodcu - štát sa už rok nečinne prizerá 484
  10. Vladimír Bednár: Zabitie Solejmáního ako odkaz pre Putina 426

Rebríčky článkov


  1. Vladimír Krátky: Dôchodcovia si 13. dôchodok nezaslúžia !
  2. Dušan Seberíni: Naše archeologické mysteriózne monštrum
  3. Jakub Tinak: Môj prvý blog roku 2020
  4. Štefan Vidlár: Už nech to skončí!
  5. Michal Páleník: Otcovia – choďte na materskú „dovolenku“ v piatky
  6. Simona Mačorová: Análny sex
  7. Filip Tuhy: Parkour nie je gymnastika
  8. Olívia Lacenová: Libra by mohla prvý polrok posilňovať. O jej osude však rozhodne záver roka
  9. František Stručka: Ako železnice premrhali 600 miliónov korún na elektromeroch
  10. Jozef Legény: Zelené odpustky pre klimatických hriešnikov (Green indulgences for climate sinners)

  1. Proti Kiskovi už existuje tretie video, zatiaľ najkratšie
  2. Pellegriniho hospitalizovali pre infekciu dýchacích ciest, dočasne ruší program
  3. Mazurek ma inšpiroval. Prešlo ma to v Osvienčime (odomykáme)
  4. V nemocnici po premiérovi hospitalizovali aj Borisa Kollára
  5. Google stopol videá Smeru, ten sa vyhovára na technické úpravy
  6. Zbohom, kapitán! (Samo Marec sa lúči s Andrejom Dankom)
  7. V prípade výbuchu plynu v Prešove obvinili dvoch stavbyvedúcich
  8. Vlhová sa môže stať líderkou Svetového pohára, po prvom kole je priebežne druhá
  9. Ľudia zo zvolenskej bytovky dali na kotlebovca žalobu
  10. Vlhová atakovala najlepšiu desiatku, Gutová-Behramiová vyhrala druhý zjazd v rade

Už ste čítali?