reklama

Omega-3 a omega-6 tuky - koľko by ste ich mali prijímať

V mojom prvom článku o omega-3 a omega-6 tukoch ste sa dozvedeli ich vplyv na organizmus a dôvody, prečo by ste mali zvýšiť príjem omega-3 tukov z rýb.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

V 2. pokračovaní sa dozviete, prečo by ste mali naopak znížiť príjem omega-6 tukov z margarínov a rastlinných olejov. A tiež koľko omega-3 a omega-6 tukov by ste mali prijímať a z akých zdrojov. Prvý článok si môžete prečítať tu.

UPOZORNENIE: TENTO ČLÁNOK UŽ NIE JE ÚPLNE AKTUÁLNY. UPRAVENÝ A DOPLNENÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA MOJOM BLOGU - ODKAZ NA UPRAVENÝ ČLÁNOK.

Veľké tučné klamstvo

Ak preskúmame dáta o príjme a vplyve omega-6 mastných kyselín (MK), doteraz neexistuje vedecký dôkaz v podobe klinickej alebo pozorovacej štúdie, že konzumácia všeobecne odporúčaného množstva omega-6 MK má nejaké ochranné účinky voči srdcovo-cievnym ochoreniam (1). 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek tomu sú stále propagované a reklamované výrobcami margarínov a rastlinných olejov ako tuky, ktoré nás chránia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení. Lenže vo všetkých štúdiách, v ktorých príjem omega-6 tukov (najmä v podobe LA - kyselina linolová) údajne znížil riziko týchto ochorení, bol zároveň zvýšený príjem omega-3 tukov. Preto jedna analýza štúdií o PUFA (polynenasýtené mastné kyseliny) z roku 2011 uviedla (2), že potencionálna prospešnosť omega-6 tukov pre kardiovaskulárne zdravie je skôr zásluha omega-3 tukov. Pričom prospešné účinky omega-3 tukov boli v mnohých štúdiách chybne pripísané omega-6 tukom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedna nedávna analýza dokonca odhalila, že...

...vysoký príjem LA môže zvýšiť riziko celkového úmrtia a tiež úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia

V analyzovanej štúdii (Sydney Diet Heart Study) bolo zahrnutých 458 mužov vo veku od 30 do 59 rokov, ktorí predtým prekonali srdcovo-cievne ochorenia alebo koronárne ochorenia srdca (1). 

Kontrolná skupina nedostala žiadne inštrukcie pre zmenu stravovania, zatiaľ čo testovaná skupina mala znížiť príjem nasýtených tukov (zo 16% na <10%) a cholesterolu (<300 mg denne) a nahradiť ich príjmom LA zo slnečnicového oleja a margarínov vyrobených z tohto oleja (ktorými nahradili maslo). Príjem PUFA sa mal zvýšiť zo 6% na 15% prijatej energie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledky štúdie šokovali autorov, pretože zvýšenie príjmu LA o 5% energie predpovedalo o 35% zvýšené riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia a o 29% zvýšené riziko celkového úmrtia. Tieto výsledky boli zjavné najmä u fajčiarov a ťažkých pijanov (v oboch skupinách). Tým sa dostávame k jednému z problémov zvýšenej konzumácie LA.

Patogenéza srdcovo-cievnych ochorení je závislá na oxidácii mastných kyselín (tukov) v LDL lipoproteínoch, ktoré prenášajú cholesterol a iný materiál v krvi. LA je najnáchylnejšia mastná kyselina na oxidáciu a v najväčšom množstve sa vyskytuje v zoxidovaných LDL lipoproteínoch a v aterosklerotických plakoch (3456). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Inak povedané, strava bohatá na LA zvyšuje náchylnosť LDL lipoproteínov k oxidácii a to podporuje vznik zápalov v cievach a tvorbu aterosklerotických plakov, ktoré následne upchávajú cievy. Jedny z hlavných zdrojov oxidatívneho stresu sú práve fajčenie a nadmerný príjem alkoholu. Preto podporujú oxidáciu LA v LDL lipoproteínoch. V tomto smere sú preto viac chránení tí fajčiari a pijani, ktorí konzumujú vyššie množstvo nasýtených tukov, pretože tie nepodliehajú tak ľahko oxidácii.

Problém konzumácie potravín s vysokým obsahom LA tiež súvisí so spôsobom výroby týchto potravín. Keďže je LA veľmi náchylná na oxidáciu, v rafinovaných rastlinných olejoch a margarínoch je už často zoxidovaná a tým pádom veľmi nebezpečná pre zdravie.

Riziko sa zvyšuje s opakovane zahrievanými olejmi (častý jav v reštauráciách). Ich príjem zvyšuje oxidatívny stres v tele a spôsobuje zápaly v cievach, oxidáciu LDL lipoproteínov a podporuje aterogenézu (vznik plakov) (7). Rafinované rastlinné oleje a margaríny s vysokým obsahom LA sú navyše zbavené prospešných a prirodzených látok (vitamíny, antioxidanty), ktoré by LA čiastočne ochránili pred oxidáciou (pridávajú sa do týchto výrobkov umelo, ale tento spôsob nedokáže nahradiť prirodzené vitamíny a antioxidanty).

Ďalší problém s vysokým príjmom LA súvisí s jej schopnosťou premeniť sa na mastnú kyselinu AA (kyselina arachidonová). Už v 1. článku som uviedol, že AA je potrebná pre zdravý vývoj mozgu a nervového systému. Tiež podporuje obnovu a rast svalových vlákien, chráni mozog pred oxidatívnym stresom a má množstvo dôležitých funkcií v organizme.

Jedna z nich spočíva v tom, že je prekurzor pre tvorbu tzv. eikozanoidov. Niektoré sú síce protizápalové, ale AA je známa skôr ako prekurzor prozápalových eikozanoidov. Tie sú pre telo tiež potrebné, ale problém nastáva, keď je ich nadbytok a nie sú v rovnováhe s protizápalovými látkami, ktoré vznikajú napríklad z omega-3 mastnej kyseliny EPA.

Ak je teda príjem LA zvýšený a príjem omega-3 tukov znížený, zvýši sa tvorba AA a s ňou aj tvorba prozápalových látok. Znížiť tvorbu týchto látok dokáže príjem EPA a DHA, ktoré podporujú tvorbu protizápalových látok. Toto je jeden z ďalších dôkazov, že je nesmierne dôležitá rovnováha medzi omega-3 a -6 tukmi.

Ich pomer nie je dôležitý len pre zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení, ale hrá dôležitú úlohu aj vo vzniku depresií a neurologických ochorení. Vysoký pomer v prospech omega-6 tukov zvyšuje vznik depresií, podporuje agresivitu a zhoršuje celkový psychický stav (8).

A to nie je všetko, keďže zápaly sú jednou z hlavných príčin chronických ochorení, nepomer medzi týmito tukmi prispieva k vzniku prakticky každého chronického zápalového ochorenia. Zvýšený príjem omega-6 tukov (najmä z LA) je prepojený napríklad s rozvojom rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka, prostaty či kože (91011121314). 

Koľko by ste mali prijímať omega-6 a -3 tukov a z akých zdrojov?

Napriek mnohým negatívam, ktoré som uviedol v súvislosti s omega-6 tukmi, aj tie sú potrebné pre zdravie a je potrebné ich prijímať v správnom množstve. Problém je, že v modernej strave je veľmi jednoduché prekročiť ich odporúčaný príjem, pretože sú rozsiahlo používané pri príprave jedál a výrobe potravín. Okrem toho sa v porovnaní s minulosťou nachádzajú vo zvýšenom množstve v živočíšnych potravinách, v ktorých naopak klesol obsah omega-3 tukov.

Z toho vyplýva, že... 

...v súčasnosti by mal byť váš nutričný cieľ znížiť príjem omega-6 tukov (z LA) a zvýšiť príjem omega-3 tukov (z EPA a DHA). 

Vďaka tomu dosiahnete odporúčaný pomer 1-5:1 a znížite svoje riziko vzniku chronických ochorení (15). Tento cieľ však nie je tak jednoduché dosiahnuť a dnešný výber potravín vám v tomto smere hádže polená pod kolená.

Kvalita rýb a morských plodov je pomerne nízka a ak by chcel každý človek dosiahnuť odporúčaný príjem EPA a DHA okolo 500 – 650 mg denne, musela by sa zvýšiť spotreba tučných rýb (v USA 4-násobne). Pre dosiahnutie tohto príjmu našťastie stačia len 2 porcie týždenne, ale problém je, že už teraz sú vyčerpané mnohé lovné oblasti a viaceré druhy rýb sú na pokraji vyhynutia.

Preto aj keď sú tieto ryby u nás momentálne ako tak dostupné, čoskoro by nemuseli byť, ak by ich chcel konzumovať každý človek na planéte. Okrem toho sú bežne dostupné ryby kontaminované ťažkými kovmi a inými toxínmi (DDT, PCB, dioxíny atď).

V tomto smere sú vhodnejšie menšie ryby ako sardinky, ančovičky či slede. Alternatíva sú aj kvalitné doplnky výživy v podobe rybieho oleja, ktoré sú ľahko dostupné a často zbavené uvedených toxínov. Avšak aj tieto doplnky si vyžadujú lov rýb a preto ich výrobcovia nemajú neobmedzené zásoby. Ešte vhodnejší a udržateľnejší pre výrobu môže byť olej z krillu, ktorý má pre telo vyššiu biodostupnosť (stačí nižšia dávka) a obsahuje tiež antioxidant astaxantín, ktorý chráni PUFA tuky pred oxidáciou. Bohužiaľ je u nás málo dostupný, ale inak je vhodný zdroj omega-3 tukov.

Každopádne, či chcete, alebo nechcete, dostatočný príjem EPA a DHA je nevyhnutný pre dosiahnutie vášho optimálneho zdravia a k tomu väčšina ľudí potrebuje zvýšiť ich príjem. Bohužiaľ, zvýšený príjem omega-3 mastnej kyseliny ALA (kyselina alfa-linolénová) z rastlín nedokáže nahradiť tieto 2 mastné kyseliny. To znamená, že ste odkázaný na konzumáciu tučných rýb, alebo užívanie rybieho oleja.

Dobrá správa však je, že... 

...ak znížite spotrebu omega-6 tukov, zníži sa aj vaša potreba po omega-3 tukoch, a to môže byť až 10-násobne. 

To je aj jedna z ciest, ako ušetriť lovné oblasti pred úplným vyčerpaním a zároveň optimalizovať svoje zdravie. 

V tabuľke si môžete pozrieť odporúčaný príjem jednotlivých omega-3 a -6 tukov podľa rôznych zdravotných a výživových organizácií. Ich odporúčania sa líšia, takže uvádzam širší rozsah. Napríklad American Heart Association odporúča, aby omega-6 tuky predstavovali 5 – 10% denného príjmu z celkovo prijatej energie (LA: 17 g muži, 12 g ženy). V Európe však The European Food Safety Authority (EFSA) odporúča 4% príjem omega-6 tukov (LA: 10 g denne). The Japan Society for Lipid Nutrition zasa odporúča príjem 3 – 4% energie z LA pre ľudí, ktorí denne konzumujú v priemere 2,6 g omega-3 tukov vrátane 1 g EPA + DHA.

Obrázok blogu

Tieto odporúčané príjmy sa viac menej dodržujú, najmä v USA a Európe (16). Avšak, keďže výskyt srdcovo-cievnych a iných chronických ochorení je extrémne vysoký v porovnaní s minulosťou, pravdepodobne nie sú tieto odporúčania optimálne.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pri hľadaní optimálnych hodnôt sa rád pozerám na príjem živín v tradičných populáciách, ktoré netrpeli súčasnými chronickými ochoreniami. Pri pohľade na viaceré takéto populácie je zaujímavé, že ich celkový príjem PUFA bol len okolo 2% a nie 5 – 10%. Medzi ne patria národy ako Tokelau, Pukapuka či Kitava. Viaceré tieto národy mali pritom vyšší príjem omega-3 tukov (najmä EPA a DHA), ktoré predstavovali významnú časť ich PUFA príjmu.

Obrázok blogu

Naopak vôbec nekonzumovali 10 – 17 g LA denne, ako sa v súčasnosti odporúča v USA a Európe. Ak sa pozrieme na súčasnosť podrobnejšie, Islanďania, ktorí majú veľmi nízky výskyt srdcovo-cievnych ochorení, prijímajú približne 2,5% energie z LA, 0,1% z AA, 0,33% z ALA a 0,11% z EPA a DHA (17). To je 2,6% príjmu z omega-6 tukov a 0,44% z omega-3 tukov.

Z pohľadu zníženia rizika srdcovo-cievnych a iných ochorení je dôležité dosiahnuť, aby vaše tkanivá obsahovali aspoň 50% omega-3 tukov. 

Pripomeniem, že Američania ich majú v tkanivách len 20 – 25%, Japonci až 60% a Eskimáci takmer 70%. K tomuto účelu je podľa výpočtov potrebné zvýšiť príjem EPA + DHA na 650 mg denne, udržať príjem ALA na 2,2 g denne a znížiť príjem LA na 6,7 g denne pri strave s obsahom 2000 kcal. Ak však znížite príjem LA ešte viac, potreba po omega-3 tukoch sa zníži. Napríklad Filipínci prijímajú menej než 1% omega-6 tukov a preto im stačí prijímať len 278 mg EPA + DHA denne, aby dosiahli obsah 60% omega-3 tukov v tkanivách.

Preto sa zamerajte hlavne na zníženie príjmu LA pod 2% z prijatej energie (4 – 6 g denne) a zvýšenie príjmu EPA a DHA na 0,5 – 2 g denne. Malé množstvo omega-6 tukov vám odporúčam prijať aj z AA, ktorú nájdete v mäse, orgánoch a vajciach. Táto omega-6 mastná kyselina je oveľa dôležitejšia než LA a naši predkovia mali dlhú históriu jej bezpečného príjmu. Celkový príjem omega-3 zároveň zvýšte z ALA, ktorú nájdete v mnohých rastlinných potravinách. Touto stratégiou dosiahnete adekvátny príjem a pomer omega-6 a omega-3 tukov.

V tabuľke 1. nájdete zdroje omega-3 a omega-6 tukov. Hlavné zdroje omega-6 tukov sú semená, orechy a z nich vyrobené oleje a margaríny. Potraviny ako vlašské orechy, chia, konopné a ľanové semienka obsahujú aj veľa ALA, ale tá, ako už viete, nie je najdôležitejšia omega-3 mastná kyselina. Takže sa sústreďte na príjem EPA a DHA.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ešte chcem doplniť, že aj keď niektoré plody ako mandle, lieskovce, para orechy či tekvicové a konopné semiačka obsahujú veľa LA, tá je v nich zabalená spolu s množstvom vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Tie vás ochránia pred oxidáciou LA v organizme. Typický príklad je antioxidant vitamín E, ktorý sa prirodzene nachádza v orechoch, semiačkach a všeobecne plodoch, ktoré obsahujú viac LA.

To je dôkaz, že príroda je veľmi inteligentná a v celých potravinách nám ponúka všetko, čo potrebujeme. Aj preto naši predkovia konzumovali orechy a semená bez zdravotných problémov. Avšak v rafinovaných olejoch a margarínoch je prirodzený vitamín E odstránený a v margarínoch je možné nájsť jedine dodatočne pridaný syntetický vitamín E.

Preto príjem omega-6 tukov z celých a čerstvých orechov a semien nie je ani zďaleka tak nebezpečný, ako príjem omega-6 tukov z rafinovaných rastlinných olejov a margarínov. Bohužiaľ, ľudia ich prijímajú prevažne z týchto zdrojov. 

Tým chcem tiež povedať, že ak niekedy vďaka orechom alebo semenám presiahnete odporúčaný denný príjem omega-6 tukov, nemusíte sa veľmi obávať negatívnych následkov. Pre informáciu, konzumácia orechov viac než 4-krát týždenne môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení až o 37% (18). Zároveň orechy znižujú zápaly a riziko cukrovky či rakoviny. Nič z toho sa však nedá povedať o rafinovaných rastlinných olejoch a margarínoch s vysokým obsahom LA.

Zabudnite na rafinované rastlinné oleje a margaríny

Z uvedených dôvodov je potrebné, aby ste navždy prestali používať rafinovaný slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný či sezamový olej a výrobky z nich. Dokonca nerafinované oleje z týchto druhov nie sú ideálny zdroj tukov, pretože môžu ľahko oxidovať a stále obsahujú priveľa LA. Preto na chlieb (celozrnný žitný z kvásku) a do jedál používajte výhradne farmárske maslo a na prípravu pokrmov používajte hlavne kokosový tuk, ktorý má vysoký bod prepálenia (230°C) a neoxiduje tak ľahko.

Pri nižších teplotách môžete použiť aj maslo (do 170°C), extra panenský olivový olej (do 160 – 200°C) a avokádový olej (do 270°C). Vhodná je aj klasická bravčová masť (do 190°C), aj keď pozor. Zmena spôsobu chovu zvierat zvýšila obsah PUFA v masti (zo 7 – 8% na 17 – 32%) (19), čím ju urobila náchylnejšiu na oxidáciu a tým pádom menej zdraviu prospešnú.

Preto vám odporúčam najmä použitie kokosového oleja a celkovo vám odporúčam upravovať potraviny pri nízkych teplotách. Vďaka tomu budete môcť použiť extra panenský kokosový olej, ktorý má síce nižší bod prepálenia (177°C) než rafinovaný kokosový olej, ale je šetrnejšie spracovaný a vhodnejší pre vaše telo.

Na záver pamätajte, omega-3 a omega-6 tuky sú nevyhnutné pre vaše zdravie, ale musíte ich prijímať v správnom množstve a pomere. Oba tieto tuky sú veľmi náchylné na oxidáciu a preto ich stačí prijímať v malom množstve. Zároveň sa vyvarujte nadmernému zahrievaniu potravín s ich obsahom, pretože tým tiež oxidujú a stávajú sa nebezpečné pre vaše zdravie. V tabuľke 2. nájdete mnou odporúčaný denný príjem omega-3 a omega-6 tukov a veľkosť porcie rôznych potravín, vďaka ktorým prijmete ich odporúčané množstvo.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nižšie pod článkom mi môžete zanechať komentár o vašom príjme omega-3 a omega-6 tukov a z akých zdrojov ich prijímate. Budem sa tešiť :)

Martin Chudý

Martin Chudý

Bloger 
  • Počet článkov:  87
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Martin Chudý je profesionálny športovec (futbalista), konzultant pre optimálne zdravie a výživu, spisovateľ, bloger, kaviarničkár, aktivista, rečník, podnikateľ a vizionár.Viac ako 13 rokov (od 2006) sa aktívne zaujíma o oblasti zdravia, výživy, osobnostného rozvoja a podnikania.Martin pomáha ľuďom optimalizovať výživu, aby zlepšili svoje zdravie a vyhli sa chronickým zdravotným problémom.Martin tiež pomáha ľuďom objaviť ich “skryté“ zdroje a vďaka tomu využiť ich potenciál a dosiahnuť život podľa svojich predstáv.Viac o Martinovi:https://www.martinchudy.sk/o-mne/Kontakt:FB: https://www.facebook.com/www.martinchudy.skWEB: https://www.martinchudy.sk/ Instagram: https://www.instagram.com/martin_chudy/ Zoznam autorových rubrík:  Metabolická flexibilitaVoda a tekutinyZdravie11 krokov ku zdraviuÚspechReceptyZdravie zvieratŠtíhla postava

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu